Стоянов: Не е тайна, че България е изнасяла оръжие чрез други държави към Украйна

Не е тайна, че България е изнасяла оръжие чрез други държави към Украйна. Странно обаче е, че получаваме тази информация от други държави, а не от бившия министър-председател”, коментира в студиото на “На Фокус с Лора Крумова” по NOVA военният министър Димитър Стоянов.

“Ако Кирил Петков е знаел, как може Корнелия Нинова да не знае, как може българският парламент да не знае?”,

запита Стоянов.

Според авторитетните издания „Политико” и „Ди велт” става въпрос за гориво и оръжия от съветската епоха още от началото на конфликта по оста Киев-Москва. Министър Стоянов се обяви „против” действието на тогавашния премиер Кирил Петков, като не спести критики и към тогавашния министър на икономиката Корнелия Нинова. И сподели, че като главен секретар на президента е имал съмнения за подобни схеми.

По думите самият той е бил наясно с това. “Лично аз знаех поради простата причината, че не е толкова трудно да бъде навързано.

Лично съм получавал информация, че в средата на март западна фирма на наш съюзник е изнесла боеприпаси към друга страна на съюзник. Тези боеприпаси са доставени на границата с Украйна. Едва ли тези боеприпаси са доставени там без да бъдат внесени в Украйна”,

заподозря той.

Според данни на министерството на отбраната през 2021 г. за Румъния и Полша са изнесени боеприпаси на стойност 30 млн. лева, а през 2022 – 2, 5 – 2,6 млрд. лева.  “Обидно е поведението на българските политици, които не казаха какво правят”, категоричен бе той.

Стоянов отказа да посочи дата за следващите предсрочни парламентарни избори, нито дали отново ще бъде служебен министър.

“Решението е в ръцете на президента. Той ще каже кога ще разпусне НС и ще назначи следващите избори”, каза той.