Туск: Няма да се кандидатирам за президент на Полша на изборите догодина

4

Председателят на Европейския съвет и бивш полски премиер Доналд Туск обяви, че няма да се кандидатира за президент на Полша на изборите догодина, пише европейската редакция на Politico.
„Чувствам, че можем да спечелим тези избори, но за това трябва кандидат, на който няма да му тежи багажа на трудни, непопулярни решения, а аз имам такъв от периода, когато бях премиер“, заяви Туск пред полските журналисти в Брюксел. Той беше министър-председател от 2007 до 2014 година начело на центристката партия „Гражданска платформа“, която сега е основната опозиционна фракция в страната.
По време на престоя си в Брюксел той изрази пренебрежението си към управляващата в Полша партия Право и справедливост (ПиС), която спечели властта през 2015 г. и която се противопостави на преизбирането му за президент на Съвета през 2017 г. Опозицията на правителството отдавна разглежда Туск като негов предпочитан кандидат на президентските избори през 2020 г., който да се изправи срещу подкрепяния от властта Анджей Дуда.
Полската преса обаче съобщи тази седмица, че Туск е поръчал проучване на общественото мнение, което показва, че има риск от загуба от Дуда, който има силни нива на подкрепа сред основния електорат на ПиС и е един от най-популярните политици в страната.
Опозицията вижда вземането на поста държавен глава като ключово условие за прекратяване на управлението на ПиС, която спечели абсолютно мнозинство на парламентарните избори в Полша миналия месец. Въпреки победата, ПиС получи „само“ 43,6% от вота, което, според Politico, показва, че силен кандидат на обединената опозиция може да й се противопостави успешно.
Високият профил на Туск накара много политици от опозицията да не искат да го предизвикват. Сега, когато той е навън, може да се развие ожесточена битка за номинация.
Въпреки че няма да се кандидатира, Туск даде да се разбере, че симпатиите му лежат с опозицията.

Искам да подчертая, че много силно ще подкрепя опозицията на тези избори и ще използвам всяка възможност за укрепване на позицията на Полша в Европа и света“,

каза той.
Миналия месец Туск беше номиниран за нов ръководител на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП).

СПОДЕЛИ В