Урсула фон дер Лайен:ЕС да ускори ваксинацията срещу ковид и поставяне на бустeрни дози

Европейският съюз трябва да ускори ваксинацията срещу Covid-19 и поставянето на бустeрни дози, за да спечели време срещу новия вариант на вируса, наречен „Омикрон“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.Урсула фон дер Лайен.

Открит в Република Южна Африка, вариантът вече е установен в няколко европейски държави – Белгия, Дания, Германия, Италия и Нидерландия.

Според Фон дер Лайен

учените и производителите на ваксини се нуждаят от поне 2 или 3 седмици, за да оценят напълно риска от Омикрон и в това време властите трябва да се фокусират върху превантивните мерки, в това число върху социалното дистанциране, за да опазят здравето на гражданите.

Думите ѝ идват на фона на многохилядни протести в Австрия вчера и в Чехия днес срещу затягането на противопандемичните мерки.

Председателят на Еврокомисията посочи също така, че в договора с „Пфайзер и Бионтех“ има клауза, съгласно която двете компании са задължени да адаптират ваксините си, доставяни на Евросъюза, срещу новите варианти на коронавируса в рамките на 100 дни.