Урсула фон дер Лайен:Шанс за търговско споразумение ЕС-Лондон,без удължаване преговорите

9

Има шансове за постигане на търговско споразумение между ЕС и Обединеното кралство преди края на годината, но няма законови предпоставки за удължаване на преговорите, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен в интервю, публикувано в събота в германския вестник Handelsblatt, цитиран от TACC

В отговор на въпроса дали е възможно да се постигне споразумение с Лондон, тя каза: „Това може да се случи, ако има желание за преговори. Искаме да гарантираме лоялна конкуренция и зачитане на основните права на нашите граждани.“ „Времето не чака, но всичко е възможно“, добави тя.

Фон дер Лайен подчерта, че е невъзможно да има само рамково споразумение, договорено до зимата, а подробности по-късно. Тя също така изключи всяко продължаване на преговорите: „Няма правно основание за това.“ „Крайният срок за подаване на заявление за удължаване на [преговорите] изтича в края на юни. Следователно е ясно, че Обединеното кралство ще напусне единния пазар на 31 декември“, каза ръководителят на Европейската комисия.

„Искаме да постигнем споразумение, но няма да поставяме под въпрос нашите ценности и основни принципи“, каза Фон дер Лайен.