Урсула фон дер Лайен:Макрон отвори вратата на Западни Балкани за Русия,Китай или Турция 

27

Като блокира преговорите за членство в ЕС за Албания и Македония, Еманюел Макрон отвори вратата за Русия към Западните Балкани, предупреди Урсула фон дер Лайен.

Новоизбраният председател на Европейската комисия призова лидерите на Евросъюза да започнат незабавно преговори за присъединяване с двете държави. Тя заяви, че ако Европейският съюз не утвърди позицията си в региона, Русия или Китай могат да запълнят празнината, съобщи „Дейли експрес”, цитиран от БГНЕС.

По време на срещата на върха на европейските лидери миналия месец Еманюел Макрон блокира процеса на преговори за членство с Албания и Македония.

В реч по повод 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена Урсула фон дер Лейен заяви, че Европа „е поискала много от Северна Македония и Албания и те са изпълнили всичко”. „Сега трябва да удържим на думата си и да започнем преговори за присъединяване“, категорична е тя.

Фон дер Лайен подчерта, че лидерите на ЕС бавят перспективата за членство за страните от Западните Балкани още от 2003 година.

Тя предупреди, ако Брюксел не им предложи европейска перспектива, „други ще запълнят празнината – Китай, Русия, Турция или Саудитска Арабия“.