Фандъкова: Близо 90 млн. лв. инвестирахме в училищата и детските градини

8

Близо 90 млн. лв. инвестирахме в училищата и детските градини. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова при проверката на реконструкцията на 43-то училище „Христо Смирненски“ на бул. „Сливница“ 45, предаде Агенция „Фокус“. „Направихме рекордни инвестиции в училищата и детските градини. Близо 90 млн. лв. инвестирахме в училищата и детските градини общо, като част от тях са средства по Оперативна програма „Региони в растеж“, какъвто проект се изпълняваше и в 43-то училище“, добави Фандъкова. „Модернизацията по Оперативната програма е цялостна. Отделно от това Столична община отдели средства от бюджета си, за да може да ремонтираме повече училища и детски градини“, обясни кметът. По думите ѝ в по-голямата си част ремонтите са приключили. „След 16 септември ще продължат в около 15 училища и детски градини. Голяма част от тях са именно училищата и детските градини от Оперативната програма. Там сроковете са дълги, защото се прави цялостна модернизация“, допълни още Фандъкова. По думите ѝ над 80 са общо училищата и детските градини, които са включени в основни ремонти тази година.
„Направена е нужната организация от директорите, от районните кметове, така че да се открие навсякъде успешно и спокойно учебната година и след това да се провеждат нормални учебни занятия“, посочи още кметът на София. Тя благодари на директорите, на кметовете, както и на учителите, защото според нея това винаги е свързано с много сериозна организация.
„Важното е децата да влязат в чисти и подредени класни стаи. Освен новата сграда на 43-то училище утре откриваме учебната година и с нова прекрасна сграда на Първа Английска езикова гимназия, заедно с огромна спортна зала. Това ще бъде вторият физкултурен салон за училището“, коментира още Фандъкова. „В Требич имаме разширение – нова училищна сграда с класни стаи и физкултурен салон. Продължаваме да работим в още няколко нови сгради, които ще завършим до края на календарната година и по този начин участваме в нашата програма да може училищата постепенно да преминат в едносменен режим на работа. Оттук нататък са директорите и учителите да работят качествено, да работят с децата и да им носят удовлетворение“, добави кметът.