Фандъкова: Никога не съм казвала, че няма да се променят данъците в София

59

Никога в кампанията не съм казвала, че няма да се променят данъците в София, че няма да ги увелича, заяви пред bTV столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя поясни, че основните такси – за жилища и битови отпадъци, няма да бъдат променяни.

„Когато говорим, че искаме по-чист въздух, трябва освен насърчители, да сме готови да предприемем и рестриктивни мерки. Старите автомобили трябва да плащат по-големи данъци, отколкото тези, които не замърсяват. Това е едно от предложенията, които ще бъдат обсъждани в рамките на един месец. Ще има и обществено обсъждане“, обясни Фандъкова.

Около 18 млн. лв. се очаква да постъпят като допълнителен приход от по-високите данъци за старите автомобили. Част от тези средства ще отидат за подобряване на градския транспорт, а другата – за залесяване и откриване на нови паркове, уточни столичният кмет.

Очакванията на Столична община са следващата година да бъдат събрани и около 20 млн. лв. от увеличението на налозите за сделките с имоти и автомобили. Тези средства ще отидат за ремонт на малките улици, тротоари и паркингите в кварталите. Половината от парите ще бъдат предоставени от районните кметове.

„Някои колеги обаче се дърпат. От „Демократична България“ смятат, че не трябва да се увеличават данъци, а трябва да се намаляват тези на по-чистите автомобили. Данъците за най-чистите автомобили обаче са на долната граница по закон и те не могат да бъдат намалявани. Ние не предлагаме тяхното увеличение“, поясни още Йорданка Фандъкова.

СПОДЕЛИ В