Фандъкова: Ще работим със стария бюджет от 2022 г за най-ключовите обекти през 2023

През 2023 година продължаваме работа по три от булевардите от миналата година и започваме работа по още шест големи булеварда и над десет улици в различни квартали, като в тях се включват много важни улици в най-застроените квартали – кв. „Манастирски ливади – запад“, кв. „Горна Баня“, кв. „Манастирски ливади – изток“, кв. „Витоша, ВЕЦ Симеоново“. Това са квартали, към които имаме специален фокус. Това каза кметът на София Йорднка Фандъкова по време на проверка на строителните дейности на ул. „Кукуш“ в кв. „Захарна фабрика“, предаде Агенция „Фокус“.

Кметът на София каза, че през 2023 година ще започнат ремонти по трамвайните трасета. Тя също заяви, че очаква да започнат и ремонтните дейности по бул. „Стамболийски“.

„Разбира се, продължаваме ремонтите и реконструкциите на трамваен релсов път. Освен, че продължава вторият етап на петицата, надаваме се да започнем цялостната реконструкция на булевард „Стамболийски“, заедно с трамвайния релсов път, и участък от бул. „Мария Луиза“ с трамвайния релсов път. Това са плановете, въпреки че нямаме нов бюджет, тъй като държавата няма приет бюджет, общината също не може да приеме нов.

Ще работим със стария бюджет от 2022 година в тези рамки и с осигуреното финансиране за най-ключовите обекти ще продължим през 2023 година“,

каза Фандъкова.

Фандъкова поясни, че най-важните обекти за целия град са пробивите на бул. „Тодор Каблешков“ и на бул „Филип Кутев“, както и връзката с бул. „Симеоновско шосе“.

„Стратегическите обекти, които са наистина важни за целия град, това са пробивите на бул. „Тодоро Каблешков“, пробивите на бул. „Филип Кутев“ и връзката с бул. „Симеоновско шосе“. Всъщност тези два обекта ще осигурят връзката между бул. „България“ до „Симеоновско шосе“ на третия градски ринг, което е наистина един стратегически обект за града. Заедно с връзките за Околовръстния път и Северна скоростна тангента, в северните и западните части на града, като бул. „Рожен“, бул. „Адам Мицкевич“, бул. „Ломско шосе“ – това са булеварди, които правят връзки с Околовръстния път. Това са, заедно с метрото, най-важните задачи за 2023 година“, обясни тя.

На въпрос за това как вървят ремонтните дейности при тунела в кв. „Люлин“, кметът на София каза, че към момента сроковете са спазени и ще бъде направено всичко възможно, за да бъде пуснато движението в обявените.

„Работи се по план, трябва да приключи до края на месец февруари, ако това не се случи, са заложени санкции за забава, но надяваме се да се спазят сроковете, тъй като движението е наистина затруднено. Хората видяха, че след обръщането на движението се направи наистина цялостен основен ремонт и изглежда по съвсем различен начин, така че благодаря на хората за търпението. Инженер Джоргов ще има грижата да притиска строителите максимално, така че да се спазят сроковете и да пуснем движението“, поясни кметът на София.