Фандъкова:Пълен локдаун няма-няма вечерен час и хората могат свободно да излизат от вкъщи

16

Пълен локдаун няма, защото няма вечерен час и хората могат свободно да излизат от вкъщи. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за предаването „Тази сутрин“ по БТВ. „Много важни бяха разговорите с бизнес асоциациите. С тях обсъдихме, че мерките трябва да са за кратък период от време и обсъдихме поетапното отваряне след това“, посочи Фандъкова. По думите ѝ поетапното отваряне на бизнеса ще започне от масите на открито при заведенията.

„В последните дни имахме около 50% посещаемост в детските градини и по-малко в яслите. Затова вчера социалният и икономическият министър информираха за мерките, по които могат да кандидатстват родителите за средства, които се отпускат за тях. 625 лв. е месечният размер за едно дете и над 900 лв. за две деца. Те ще се отпускат реципрочно за тези 10 дни. Лично аз заявих, че ако заповедта на здравния министър спре да действа на 31 март, ще предложа на Софийския оперативен щаб двата дни, които остават до ваканцията на учениците, да ги продължим“, заяви Фандъкова.

„Не сме изолиран случай. Следим ситуацията в съседните страни. В Централна Европа и на Балканите е най-сериозният проблем. Трябва да сме наясно, че мерките, които взимаме, са подобни на тези, които взимат всички останали. Навсякъде мерките са едни и същи. Пълен локдаун няма, защото няма вечерен час, хората могат свободно да излизат от вкъщи без SMS, да отидат на работа или до магазина, малките магазини за нехранителни стоки работят. Много е неприятно затягането на мерките, но трябва да се справим. Не затваряме всички, а само местата, където се събират повече хора. В местата за хранене е особено рисково. Специалистите казват, че за кратко трябва да се затворят всички затворени пространства, където има събиране на хора. Опитваме се решенията да бъдат балансирани и затова мерките са за възможно най-краткият срок, който лекарите посочиха“, уточни тя.

„Много важно е да продължава ваксинацията. Всички специалисти твърдят, че това е единственият начин, който да ни позволи да си върнем нормалния начин на живот. Мерките са необходими, когато ситуацията тръгне нагоре, но ваксинацията е начинът да се справим и се надявам повече хора да се включат. Като кмет и политик смятам, че когато има притеснения в хората, няма как да не се реагира“, добави тя.

„Много важен е въпросът как ще осигурим възможността на хората да гласуват в тази обстановка. Една от целите на мерките е да успокоят всички и те спокойно да излязат да гласуват.