Фандъкова: София още е в „червената зона“, въпреки плавен спад на случаите на коронавирус

13

София продължава да е в „червената зона“ по заболеваемост, въпреки плавната тенденция на спад на случаите на коронавирус в последните 10 дни. Това написа кметът на София Йорданка Фандъкова във „Фейсбук“. „Данните не трябва да ни успокояват, тъй като броят на хоспитализираните пациенти с COVID-19 остава висок – 2234 са настанените в болници и 281 са на интензивно лечение“, допълва тя.

„Заради утрешния студентски празник Столичната полиция организира засилени проверки за нерегламентирани събирания. В последните дни беше установено нарушение само на едно заведение – наргиле-бар, който работеше въпреки забраната“, посочва Фандъкова.

„С решение на общинския оперативен щаб създадохме организация за проверки на големите търговски обекти по 3 пъти дневно. Екипите на Столичен инспекторат и Общинска полиция следят както за ограничаване на посетителите вътре в магазините, така и за дистанция на опашките. При констатирани нарушения и невъзможност да се създаде организация, отделни обекти могат да бъдат затваряни“, отбелязва кметът на София.

„Днес доставихме първите 10 апарата за подаване на кислород и 40 кислородни бутилки на общинските болници с COVID-отделения. Закупуваме допълнителната апаратура със средства, които са постъпили в дарителската сметка на общината и те ще бъдат използвани за лечение на пациенти с COVID-19 и болниците и социалните домове“, пише още Йорданка Фандъкова.
Тя заявява също, че Столична община ще се включи активно с логистична подкрепа в процеса на ваксиниране, който се организира от Столичната здравна инспекция.