„Форбс“ обяви братята Домусчиеви за първите български милиардери с 4.2 млрд долара

„Форбс“ обяви братята Домусчиеви за първите български милиардери с 4.2 млрд долара

Най-престижното американско бизнес издание „Форбс“ обяви братята Кирил и Георги Домусчиеви за първите български милиардери. То излезе с подробна статия за българските предприемачи, като заглавието й е „Запознайте се с първите милиардери в България, които изградиха глобална фирма за здравеопазване на животните от София до Небраска“. Състоянието на собствениците на Лудогорец е изчислено на 4,2 милиарда долара.

„Миналата година милиони хора, работещи от вкъщи, предизвикаха бум в купуването на домашни любимци, който повиши продажбите и печалбите на компаниите, продаващи играчки за дъвчене.

Пандемията също така поднови фокуса върху потенциала за болести, предавани от животни, както и резистентността към антибиотици от замърсена храна, стимулирайки световния здравен сектор за животновъдство на стойност 20 млрд. долара.

Един от победителите е базираната в България Huvepharma в София, шестата по големина фирма за животновъдство в света, с операции, простиращи се от фабрика за ваксини в Линкълн, Небраска, до фармацевтичен завод в Северозападна Италия. Основен производител на ветеринарни лекарства и ваксини, както и добавки за фуражи за добитък, Huvepharma отчете приходи от 658 млн. долара през 2020 г., което е с 21% повече от 2018 г., пише „Форбс“.

„Това помогна на собствениците ѝ – братята Кирил и Георги Домусчиеви – да станат първите милиардери в България. Кирил беше обявен и за почетен гражданин на Небраска през 2019 г. заради инвестициите на Huvepharma в щата Корнхъскър, добавя американският „Форбс“ в статията, посветена на бизнеса на братя Домусчиеви.