Колко часа е работният ден в ЕС

Колко часа е работният ден в ЕС?

40.3 часа седмично е най-масовият работен ден в Европейския съюз, сочи проучването на европейската статистическа агенция Евростат.

Мъжете имат по-голяма работна седмица от жените. Те работят средно по 41 часа в сравнение с 39.3 часа труд седмично, който полагат жените.

Служителите с най-дълги часове, прекаране в работа, са в миннодобивната и кариерната промишленост-42 часа. Най-кратката работна седмица е в образователния сектор и е от 38,1 часа.

Работната седмица е най-дълга в Обединеното кралство, най-кратка е в Дания.

Като цяло служителите на пълен работен ден в Обединеното кралство прекарват най-много часове на седмица в основната си работа. Те са там по 42,3 часа седмично. Следват тези, които работят в Кипър -41.7 ч., Австрия -41.4 ч., в Гърция -41.2. И в Полша, и в Португалия работната седмица продължава по 41. ч. С продължителност на работните часове през седмица от малко над 40 часа, българите са на седмо място в статистиката.

Дания е с работна седмица от 37,8 часа и е единствената страна, в която нормалният брой работни часове е по-малък от 38., съобщава haskovo.net.