Българин на 30г. реши 100г. задача по квантова физика,може да вземе Нобелова награда

30-годишен българин реши 100-годишна задача по квантова физика, може да вземе Нобелова награда

30-годишен българин реши 100-годишна задача по квантова физика и даде отговор на спор между Алберт Айнщайн, Ервин Шрьодингер и Нилс Бор.

Откритието на д-р Златко Минев доказва, че квантовите стокове могат да бъдат прогнозирани и дори контролирани. Завършилият в Йеил Минев разработва система за обратна връзка, която контролира бъдещето на квантовите скокове, като ги „хваща“ и „връща“.

Благодарение на младия българин, квантовите компютри ще могат да решават задачи, които дори за милион години не могат да бъдат решени от класическите компютри.

Според експерти откритието може да донесе дори Нобелова награда на младия учен.

Проектът на д-р Минев е избран за най-добро откритие по математически и физически науки в Top 50 Discoveries of the Year на списание Discover. Статията, публикувана в Yale News, е призната за най-четена и харесвана през 2019 година.

30-годишният българин преподава в безплатна и свободна за всеки лятна школа за квантови изчисления Qiskit.

В нея членуват над 4000 студенти. Удостоен е с наградата на Йейл „Yale-Jefferson“ за обществени заслуги, във връзка с основаната и ръководена от него през 2012 г организация Open Labs за вдъхновение и отваряне на кариерни възможности към науката на млади хора, пише burgasnovinite.bg.

В момента д-р Минев работи в Ню Йорк – в изследователския екип на IBM Quantum. Разработките му са в областта на квантовата физика.

А през октомври д-р Златко Минев получи наградата „Джон Атанасов“.  През тази година Минев става един от 35-те „Глобални иноватори на възраст под 35“ в категорията „Визионери“ в класацията на MIT Technology Review.