66% с положително отношение към Венцислав Мутафчийски, 53% Борисов, Радев с 49%

27

66% с положително отношение към Венцислав Мутафчийски, 53% Борисов, Радев с 49%

В проучване на „Тренд“ по поръчка на в. „24 часа“ реализирано в периода 1-5 април 2020 г. сред 1005 пълнолетни лица. бяха тествани имената на политици и лица, които са ангажирани активно с преодоляването на кризата с пандемията.

66% посочват, че имат положително отношение към Венцислав Мутафчийски, а 15% имат отрицателно.

Положителното отношение към Бойко Борисов е 53%, а 34% имат отрицателно.

Към президентът Румен Радев e регистрирано 49% положително отношение и 27% отрицателно.

Тодор Кантарджиев и Ангел Кунчев също са с по-високи дялове на положително отношение спрямо отрицателното. Тодор Кантарджиев е съответно с 39% положително отношение и 14% отрицателно, а Ангел Кунчев с 33% положително и 16% отрицателно. Отчитат сравнително по-високи нива на неразпознаваемост към тези лица.

Според 70% България не е закъсняла с мерките срещу разпространението на Covid-19, докато 67% оценяват, че за тях европейските държави са закъснели с предприемането на конкретни мерки.

По отношение на мерките в България, то 35% посочват, че трябва да са още по-строги, 39% ги оценяват като достатъчно строги, а едва 23% са на мнение, че трябва да бъдат по-леки. 67% подкрепят удължаването на извънредните мерки. 17% са на противоположното мнение и не подкрепят удължаването на срока на извънредно положение, защото смятат, че не е необходимо. 14% смятат, че някои мерки можеха да станат по-леки.

Най-голяма подкрепа спрямо наложените мерки се отчита към „затварянето на заведения, ресторанти, барове, фитнеси и други места, в които се събират повече хора“. Само 15% не подкрепят тази мярка.

Темата с вируса породи много конспирации, някои от които са тествани в изследването.

Малко над половината от българите (53%) посочват, че Covid-19 е биологично оръжие, а 18% са на противоположното мнение.

46% е делът на тези, които мислят, че „Covid-19 е изкуствено създадена болест с цел фармацевтичните компании да печелят“.

СПОДЕЛИ В